Skötselråd

Skötselråd

För att skinnen ska hålla länge, vara snygga och till glädje är det viktigt att man sköter om dem! Skinnen mår bra av att skakas lite då och då, borstas och kammas så att de ej tovar sig. De kan gärna hänga ute i lite fuktig väderlek, låta ligga ute i nysnö några timmar. Rakhåriga skinn kan bli lite krusiga och lockiga av fukten eller efter tvätt, men ej alla.

Viktigt att förstå att skinn är ett ”levande” material, både läder och ull. Skinnen kan dofta lite olika. Vissa har en tvåldoft, men nu bereder vi dem flesta  NATURELL. Men det är ju en hud från ett djur, och kan ha svag doft därefter…


Skinn blir också blekta av att ligga i solen. Vissa vita skinn kan också få en mer gul/vanilj-ton, speciellt de EKO – garvade. Även huden kan under åren bli något mer gul. Skinn liggandes för länge på golv med golvvärme och eller nära ett element , torkar ut och blir sprött.


Huden är lite fet och i början kan det fnasa lite, så om det ska ligga i tex en tygklädd möbel är det bra om det ligger ett skydd mellan.  Mindre fläckar tvättas bäst bort för hand. I många fall tvättas skinn i onödan, OCH skinnen blir ofta inte likadana efter tvätt som före….  Och så är det bara.


Vi har stämplar på baksidan av skinnet med: TVÄTTBART respektive EJ TVÄTTBART, gäller då tvätt med vanligt vatten. Alla skinn går att Kemtvätta.

T ex ett oklippt skinn går ej att tvätta i maskin, det tovar och trasslar ihop sig, men går att kemtvätta.

 KROM BEREDNING

De är tvättbara i 30 gr. handtvätt eller ullprogram i maskin med ett ulltvättmedel. pH 3.5 – 5.5. Finns olika på marknaden.

Torkas hängande eller plantorkas.

Dras ut under torktiden då läder tenderar att dra ihop sig.


 


ALUN BEREDNING

Klassas som EKO beredning enligt EUs regelverk.

Är ej tvättbara med vattentvätt. Kemtvätt OM de är i behov av tvätt... Skötes som ovan.

Här är de flesta stämplade: NO CHROME och vi stämplar på en EKO stämpel.

Viktigt att veta att det är beredningen som är ekologiskt, inte hela skinnet. Se vidare under Beredning.

Alla vill inte ha denna EKO – stämpel , då inte hela skinnet är det . Men inom branschen är det så man gör, även vi, och om  ni som köper in skinn inte vill att vi gör det på era beställda skinn, hör ni bara av er till oss.